ПАТЕНТИ, ОТКРИТИЯ И ПРОГРЕС

През 2002 год. за първи път за конусна трошачка KRUPP, модел KUBRIA 210-15 изработихме и патентовахме „пластмасова” Втулка за ексцентрик с размери Ф644 х Ф540 Х 820. Същата беше монтирана и трошачката безпроблемно достигна технологичните си параметри.

„Пластмасовите” втулки успешно са внедрени и работят както на трошачки за средно и ситно трошене, така също и на трошачките за едро трошене ККД и КРД и др. Експлоатационният период на „пластмасовите” втулки надхвърля ресурса на същите такива бронзови и бабитови, независимо от производителя – български или вносни, а по отношение на цената – много по–евтини.

 

Предимаствата на „пластмасовите” втулки са освен по-дълъг експлоатационен период също и приблизително 8 пъти по-ниското тегло от бронзовите, съответно облекчен монтаж и ремонт за механиците.
Нинов ВВ ООД разполага с богата гама втулки за повечето марки трошачки, както и почти всички видове плъзгащи лагери.

Благодарение на натрупания опит през годините, компанията има успешно резлизирани проекти за изцяло свои марки почистващи системи за почистване на гумено-транспортни ленти (ГТЛ), хидроциклони с метален корпус и сменяеми полиуретанови облицовки и изцяло полиуретанови хидроциклони, полиуретанови ситови повърхности, резервни части изработени изцяло според нуждите на клиента, специфични резервни части за шламови помпи и много други.

По- важни показатели на „Пластмасовите втулки“:

  • Плътност – от 1.14 до 1.50 g/см3, т.е. близо 8 пъти по-леки от същите детайли изработени от бронз;
  • Коефициент на триене на стомана в пластмасовия материал е постоянен в широк температурен диапазон, по-нисък от коефициента на триене на бронз или бабит в стомана. Това осигурява понижена работна температура на плъзгащ лагер, безпроблемна работа в запрашена и/или влажна среда при оскъдно мазане на триещите се повърхности;
  • Работна температура – от -300 С до + 2400 С;
  • Тези материали не предизвикват износване на триещите се в тях метални повърхности, например на опашката на вала на подвижен конус и външната повърхност на тялото на ексцентрика;
  • Висока твърдост / НВ > 150 /, механична якост, еластичност и нечупливост;
  • Повишена устойчивост спрямо всички видове мажещи средства, нефтопродукти и органични разтворители.

Скица на конусна трошачка:

1. Втулка ексцентрична;
2. Втулка цилиндрична;
3. Втулка на горно окачване
4. Петова опора
5. Противопрахов пръстен